Cymes, czulent, kugel - kuchnia Żydów polskich z okazji Święta Pesach
Szczegóły
Kuchnię Żydów polskich wprowadzimy na tydzień do karty menu w restauracjach Pałacyku Zielińskiego oraz Czerwonego Fortepianu jako menu uzupełniające główną kartę dań. Fakt, że tereny dawnej Polski zamieszkiwało kilka milionów
Szczegóły
Kuchnię Żydów polskich wprowadzimy na tydzień do karty menu w restauracjach Pałacyku Zielińskiego oraz Czerwonego Fortepianu jako menu uzupełniające główną kartę dań. Fakt, że tereny dawnej Polski zamieszkiwało kilka milionów Żydów musiał wywrzeć i wpływ na kuchnię polską. Nie przesadzimy zatem mówiąc, że obie kultury kulinarne na przestrzeni wieków się przenikały: z kuchni żydowskiej pochodzą prawdopodobnie takie dania, jak gołąbki czy nawet placki ziemniaczane….
My zaserwujemy:
*Czulent – rodzaj jednogarnkowej, tradycyjnej potrawy jedzonej w szabat, kiedy nie wolno było gotować i rozpalać ognia. Czulent najczęściej zawierał fasolę, koszerną wołowinę, a także cebulę i korzenne przyprawy, czasem kaszę albo ziemniaki
*Kugel – rodzaj zapiekanki ziemniaczanej z jajkami i cebulą, ewentualnie z dodatkiem kaszy, ryżu, kapusty, wypiekanej w piecu
*Karpia po żydowsku – na zimno w galarecie, przyrządzonego na słodko z cebulą, rodzynkami i migdałami
*Latkes – placki ziemniaczane wg przepisu na Święto Hanukkah
Chałkę i bajgle
*Holiszkes (takie gołąbki wg przepisu Żydów aszkenazyjskich)i na deser
*Cymes – rodzaj słodkiej potrawki z marchewką, cukrem, cynamonem i bakaliami
*do tego koszerne wino Mogen David Concord – Certyfikat Koszerności (półsłodkie, czerwone) – butelka na parę.
Jak widzicie będzie syto i bogato.
Kiedy
4 (Sobota) 12:00 pm - 5 (Niedziela) 9:00 pm(GMT+01:00)
Gdzie
Pałac Tomasza Zielińskiego w Kielcach